Konvoi KRABI (Wangthong School) - Perlis (Teratak Rahmat)
Kusyi Hirdan 22 Mei 2014 PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN

Assalamualaikum

 

Panjang ceritanya...

Selepas menguruskan program ON THE ROAD di Alor Setar dan penubuhan kumpulan kecil Superfrends Kedah, kami meneruskan misi konvoi amal ke Krabi (madrasah Wangthong) dan Perlis (Teratak Rahmat).

Seperti biasa kami mengadakan program kecil-kecilan tetapi terancang. Dengan pihak Wangthong School dan Teratak Rahmat kami sudah saling berurusan. Semuanya supaya anak-anak yang terlibat seronok.

Keseronokan kami bukan perkara utama. Mereka yang penting di raikan. Mereka yang harus seronok dan gembira. Biar mereka suka makanan yang dihidangkan. Itu yg kami tegaskan dengan wakil2 kedua2 rumah.

Untuk mengadakan konvoi sebenarnya bukan mudah. Tambah pula melibatkan ke luar negara. Orang nampak mcm mudah tetapi sebenarnya tidak. Sebab itu kami suka kecil2an begini. Nak control mudah sikit kalau sesat. heheeh....

Sedangkan di KL atau di negara sendiri pun kita boleh sesat, apatah lagi di negara orang heheh.

Kami sesat tu selalunya kerana GPS tiba-tiba rerouting sebaik sampai ke mana-mana simpang. Hehehe... Rasa nak lempor handpone tp sayang pulak kan.

Tapi bagi kami semua ini memberi impak yang adventure dan secara personal, kami seronok. Ada unsur2 fun.

Dalam pada itu kami mahu ia berjalan secara santai dan menyeronokkan. Sambil2 itu kami menikmati juga antaranya tomyam dan roti pisang yang sedap di Satun, Krabi dan Trang. Sedap bebeno sehingga teringat2.

Misi konvoi amal kami mesti ada 3 perkara ini ----> ziarah, mengadakan kenduri dan memberikan kiriman sumbangan. Itu intipati programnya.

Di Madrasah Wangthong, kami terharu kerana perjalanan program berjalan lancar dan kami dapat makan sama-sama dengan pelajarnya yang berjumlah lebih kurang 250 orang.

Seronok sangat rasanya. Terjalin ukhwah dan saling kenal mengenali. Bila kena buat speech dlm bahasa melayu ada juru bahasa lagi. Ustaz Imran translate ke bahasa siam. Macam happening le pulak.

Esoknya kami pulang ke Perlis dan terus menuju ke Teratak Rahmat membawa misi yang sama seperti di Krabi.

Ziarah, kenduri dan menyampaikan kiriman sumbangan.

Di sini juga semuanya berjalan lancar walaupun kami memang agak kepenatan. Walau penat, keseronokan mengatasi segala-galanya. Semua tersenym lebar melihat live show dari anak2 Teratak. Lagu InsyaAllah Maher Zain sebagai latar drama.


Makan pun rasa tak lalu sebab seronok tengok anak-anak makan. Seperti biasa kami suka mengusik anak-anak dan berkongsi makanan dgn mereka. Mereka umpama anak kami sendiri. Ke mana sahaja kami pergi, Teratak Rahmat tetap di hati.

Di Teratak Rahmat, kami disertai dengan Superfrends Kedah yang datang dari Alor Setar.

Oh ya. Tkasih kerana bagi kami buah mangga yang sedap bebeno tu dan juga ada kek lagi. Terharu nya.

Aterr.... lawa beno kek nya.

Kepada semua yang terlibat, kami di Superfrends memohon berbanyak kemaafan atas segala kesilapan, kekurangan dan tersilap kata. Yang baik datangnya dari Allah. Yang salah dan kurang adalah salah diri kami sendiri.

Terima kasih kerana membantu menjayakan program kecil kita. Halalkan sebarang kesilapan dari pihak kami yang menganjur ini. Kami hanya insan biasa. MAAF ZAHIR BATIN.

 
Page 107 of 111

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini166
mod_vvisit_counterSemalam237
mod_vvisit_counterMinggu ini627
mod_vvisit_counterMinggu lepas3541
mod_vvisit_counterBulan ini4486
mod_vvisit_counterBulan Lepas9101
mod_vvisit_counterKeseluruhan739305

We have: 10 guests online
Your IP: 23.22.136.56
 , 
Today: Dis 13, 2017

Masa Itu Emas..