KATA KUSYI HIRDAN 15
Kusyi Hirdan 14 Ogos 2017 PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN


Lets Go Green. Tak Nak Straw lah!!

 

Assalamualaikum

Sekadar cerita...

Mungkin setelah lebih setahun berlalu (bermula Jan 2016) , saya sudah terbiasa dengan rutin ini, ‘no plastic bag, no polesterin’. Sebab itu, bila tiba-tiba, mendapat beg plastik, atau ketika membeli makanan 'take away', dapat bekas polisterin, saya hairan sekejap.

Ni, kenapa ni? Tak takut kena denda ke?

Kemudian, apabila sudah teringat berada di bumi mana, baharu sedar. Ohh... daku bukan di tanah Melaka rupanya. Mungkin waktu itu berada di Johor, Perak atau Kedah.

Sebelum Melaka mengambil langkah total ini, ia terlebih dahulu menggunakan cara ‘baby step’ dengan menguatkuasakan ‘no plastic bag’, untuk hujung minggu sahaja. Majoriti negeri lain pun buat begitu.

Sebenarnya sebelum itu, saya pernah terkejut juga tetapi cara yang lainlah. Ketika itu sedang membeli barang di pasaraya kecil di Pulau Pinang. Walaupun bukan weekend, tiada plastic bag? Eh?

Rupanya, Pulau Pinang terlebih dahulu menguatkuasakan undang-undang total no plastic bag ini sepanjang masa. Jadi waktu itu saya masih dalam fasa pelik sikit.

Sehinggalah Melaka mengambil langkah yang sama.

Bagi yang tak biasa, ia tampak menyusahkan. Sebenarnya, peribahasa Melayu alah bisa tegal biasa itu sangat benar. Kita kena biasakan. Lagi pun, ini untuk bumi kita juga. Bumi yang bakal dihuni anak cucu kita. Jadi kita tak bolehlah selfish. Kalau nak selfish juga, pergilah duk planet lain. Hah, pergi.

Ada yang kata, dia sukar nak involve dalam mana-mana usaha ‘go green’ atau ‘save the earth’ program. Betul, ia bukan mudah. Terutama kalau anda melakukannya secara drastic. Apa kata buat perkara kecil dahulu. Saya pernah membaca tentang seorang insan ini yang antara kempen go green nya ialah ‘no straw’ atau ‘tak nak straw’. Ia nampak kecil tapi besar impaknya.

 

Nota: Tahukan anda, sebatang straw memerlukan sehingga 200 tahun untuk mereput sendiri. Jadi bayangkan, straw yang mula diperkenalkan di pasaran pada tahun 60an, mungkin masih ada lagi di mana-mana bumi ini. Menjadi sampah yang membebankan. Bayangkan juga, sekiranya setiap kita menggunakan straw setiap hari selama setahun. Ada 365 batang straw dikali dengan jumlah penduduk Malaysia. Ia seperti sampah yang kecil sahaja kan. Malangnya ia menjadi banyak begitu dan tempoh kemusnahannya sangat lama melebihi hayat manusia sendiri. Lets go green. Tak Nak Straw lah!

 

Jumpa lagi.

 

Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

 

Kusyi Hirdan ialah
Wartawan, penulis novel dan pengasas kumpulan amal Superfrends

 

 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>
Page 5 of 108

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada satu hari yang terbit mataharinya melainkan ada di kiri kanan matahari itu: dua Malaikat yang menyerukan seruan yang didengari oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: "Wahai sekalian manusia! Marilah kamu semua berusaha mengerjakan amal bakti kepada Tuhan kamu, kerana sesungguhnya pendapatan-pendapatan yang sedikit serta mencukupi keperluan hidup di dunia adalah lebih baik daripada pendapatan-pendapatan yang banyak serta melalaikan bekalan akhirat; dan tidak masuk matahari melainkan ada di kiri kanannya dua Malaikat yang menyerukannya seruan yang didengarinya oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: "Ya Tuhan kami! Berikanlah ganti yang berganda-ganda kepada orang yang mencurahkan nikmat-nikmat yang dikurniakan kepadanya pada jalan yang diredhai Allah, dan timpakanlah kerugian yang besar ke atas orang yang menahan nikmat-nikmat Allah itu daripada mengeluarkannya pada jalan yang dituntut oleh Allah."

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini61
mod_vvisit_counterSemalam202
mod_vvisit_counterMinggu ini483
mod_vvisit_counterMinggu lepas3297
mod_vvisit_counterBulan ini10106
mod_vvisit_counterBulan Lepas9837
mod_vvisit_counterKeseluruhan711031

We have: 26 guests online
Your IP: 54.156.42.165
 , 
Today: Sep 25, 2017

Masa Itu Emas..