KATA KUSYI HIRDAN 15
Kusyi Hirdan 14 Ogos 2017 PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN


Lets Go Green. Tak Nak Straw lah!!

 

Assalamualaikum

Sekadar cerita...

Mungkin setelah lebih setahun berlalu (bermula Jan 2016) , saya sudah terbiasa dengan rutin ini, ‘no plastic bag, no polesterin’. Sebab itu, bila tiba-tiba, mendapat beg plastik, atau ketika membeli makanan 'take away', dapat bekas polisterin, saya hairan sekejap.

Ni, kenapa ni? Tak takut kena denda ke?

Kemudian, apabila sudah teringat berada di bumi mana, baharu sedar. Ohh... daku bukan di tanah Melaka rupanya. Mungkin waktu itu berada di Johor, Perak atau Kedah.

Sebelum Melaka mengambil langkah total ini, ia terlebih dahulu menggunakan cara ‘baby step’ dengan menguatkuasakan ‘no plastic bag’, untuk hujung minggu sahaja. Majoriti negeri lain pun buat begitu.

Sebenarnya sebelum itu, saya pernah terkejut juga tetapi cara yang lainlah. Ketika itu sedang membeli barang di pasaraya kecil di Pulau Pinang. Walaupun bukan weekend, tiada plastic bag? Eh?

Rupanya, Pulau Pinang terlebih dahulu menguatkuasakan undang-undang total no plastic bag ini sepanjang masa. Jadi waktu itu saya masih dalam fasa pelik sikit.

Sehinggalah Melaka mengambil langkah yang sama.

Bagi yang tak biasa, ia tampak menyusahkan. Sebenarnya, peribahasa Melayu alah bisa tegal biasa itu sangat benar. Kita kena biasakan. Lagi pun, ini untuk bumi kita juga. Bumi yang bakal dihuni anak cucu kita. Jadi kita tak bolehlah selfish. Kalau nak selfish juga, pergilah duk planet lain. Hah, pergi.

Ada yang kata, dia sukar nak involve dalam mana-mana usaha ‘go green’ atau ‘save the earth’ program. Betul, ia bukan mudah. Terutama kalau anda melakukannya secara drastic. Apa kata buat perkara kecil dahulu. Saya pernah membaca tentang seorang insan ini yang antara kempen go green nya ialah ‘no straw’ atau ‘tak nak straw’. Ia nampak kecil tapi besar impaknya.

 

Nota: Tahukan anda, sebatang straw memerlukan sehingga 200 tahun untuk mereput sendiri. Jadi bayangkan, straw yang mula diperkenalkan di pasaran pada tahun 60an, mungkin masih ada lagi di mana-mana bumi ini. Menjadi sampah yang membebankan. Bayangkan juga, sekiranya setiap kita menggunakan straw setiap hari selama setahun. Ada 365 batang straw dikali dengan jumlah penduduk Malaysia. Ia seperti sampah yang kecil sahaja kan. Malangnya ia menjadi banyak begitu dan tempoh kemusnahannya sangat lama melebihi hayat manusia sendiri. Lets go green. Tak Nak Straw lah!

 

Jumpa lagi.

 

Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

 

Kusyi Hirdan ialah
Wartawan, penulis novel dan pengasas kumpulan amal Superfrends

 

 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>
Page 8 of 111

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Bertafakur sesaat adalah lebih baik daripada beribadat setahun.”

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini586
mod_vvisit_counterSemalam126
mod_vvisit_counterMinggu ini2071
mod_vvisit_counterMinggu lepas2138
mod_vvisit_counterBulan ini5643
mod_vvisit_counterBulan Lepas12548
mod_vvisit_counterKeseluruhan731361

We have: 27 guests online
Your IP: 54.158.214.111
 , 
Today: Nov 18, 2017

Masa Itu Emas..