KATA KUSYI HIRDAN 27
Kusyi Hirdan PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN

Assalamualaikum

Sekadar cerita...

 

MENGEJAR DIRI DAN PERBAIKINYA....

Di Hokaido tempoh hari, saya kena attack juga. Bagi yang tahu, saya ada penyakit AD (anxiety disorder) yang critical. Sebenarnya di dalam kapalterbang lagi saya dah kena. Alhamdulillah, ia tidak teruk sangat pada level biasa.

Selalu, bila jalan berkumpulan, di dalam flight… saya dan Zul akan duduk jauh dari orang lain. Sebabnya saya ‘segan’. Malu bila dilihat orang jika attack tiba2 datang. Walau sebenarnya ia bukan datang setiap kali.

Saya ada terbaca tentang ibu-ibu yang beritahu keadaan anak autism mereka yang buat hal di hadapan orang. Saya rasa, kalau ibu2 itu lihat keadaan saya ketika attack melanda, mereka pun akan terkejut gila. Melainkan mereka yg ada pengetahuan tentang penyakit ini atau yang ada keluarganya terkena penyakit sama, hah yang itu mereka akan terpaksa faham.

Saya nak cerita ini bagaimana apabila setiap kali kena attack saya akan sedih. Saya harap tak kena lagi tapi kena juga. Saya sedih sangat. Kenapa kenapa kenapa? Kenapa saya tak sembuh2 sepenuhnya? Tetapi Zul akan selalu pujuk… yang saya dah banyak sembuh. Setiap hari saya menuju kesembuhan. Tidakkah saya bersyukur?

Betul, bersyukur juga membuatkan kita tahu, eh, Allah bersama aku kan? Allah beri aku macam2 kan?

Saya ni, bila mengadu dan berdoa, saya mengadu sungguh2 dengan Allah. Semua rasa hati saya sampaikan pada Allah. Sebab Dia je yang faham. Dengan manusia, mereka faham gitu2 je tetapi dengan Allah, Dia faham semuanya.

Berdoa, merayu, mengadu, meminta, pada Allah. Dia mendengar, memahami, memberi dan membantu. Hanya DIA.

Semalam, bila Zul nak pergi berlari masuk larian tu, hati di dalam tuhan je tahu. Saya sangka Nawar ada. Dia yang akan menemankan saya bila mereka semua berlari. Rupanya Nawar tak datang. Dalam hati tu dah nak suruh Zul batalkan. Atau Kham…

Tapi saya cuba lawan. Macam2 yang Zul bekalkan saya. Walkie talkie sentiasa on. Dia berlari 5km tapi sentiasa bercakap dengan saya. Kham juga. Lama-lama saya lupa dan masa pun berlalu.

Saya lawan… cuba lawan… Dan akhirnya, mereka tamat berlari.

Untuk mencapai semua ini, saya tak boleh terus drastik. Tapi saya kena buat juga. Sebab itu untuk saya menuju kesembuhan, InsyaAllah.

** Kusyi Hirdan ialah penulis, pengasas kumpulan amal Superfrends dan pesakit Anxiety Disorder yang sedang menuju kesembuhan sejak sekitar 2009.

Jumpa lagi.

Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

 

Add comment


Security code
Refresh

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

Daripada Abu Hurairah r.a, daripada Nabi SAW bersabda maksudnya: ”Sesiapa yang melepaskan sesuatu kesusahan seorang mukmin dari kesusahan-kesusahan dunia Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan dari kesusahan hari Akhirat dan sesiapa melapangkan seorang yang berada di dalam kesempitan Allah akan melapangkan untuknya di dunia dan di akhirat dan sesiapa yang menutup keburukan saudaranya maka Allah akan menutup keburukannya di dunia dan akhirat dan Allah pasti menolong hamba-Nya selagi mana hambanya menolong saudaranya. Dan sesiapa mengikuti satu jalan untuk mencari ilmu Allah akan memudahkan untuknya jalan ke syurga. Tidak berkumpul satu kaum di dalam rumah dari rumah-rumah Allah dan saling belajar dan mengajar antara satu sama lain melainkan turunlah ketenangan atas mereka, rahmat meliputi mereka, para malaikat mengerumuni mereka dan Allah akan menyebut (nama-nama) mereka di sisi-Nya. Dan sesiapa yang kurang amalannya maka nasab (keturunannya) tidak akan dapat menyempurnakannya.”

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini141
mod_vvisit_counterSemalam321
mod_vvisit_counterMinggu ini141
mod_vvisit_counterMinggu lepas3409
mod_vvisit_counterBulan ini7953
mod_vvisit_counterBulan Lepas12785
mod_vvisit_counterKeseluruhan784036

We have: 40 guests online
Your IP: 54.156.61.117
 , 
Today: Mac 18, 2018

Masa Itu Emas..